peter-verhaak.nl

26 Mei: een zonovergoten fietsdag: Amersfoort - Barneveld - Nijkerk - Spakenburg - Baarn - Utrecht

Lunch voor de gotische hallenkerk van Barneveld waar Jan van Schaffelaar van de toren sprong in 1482. Overigens niet van deze toren, want die is in 1930 herbouwd.

Gisteren weer mooie dag-fietstocht gemaakt: Utrecht – Treek – Amersfoort  – Barneveld – Voorthuizen – Nijkerk – Spakenburg – Baarn – Lage Vuursche – Utrecht: 119 km. De dag was rijk aan vogels: in de bossen bij Austerlitz schoot in de bocht van het fietspad een verraste vogel de berm in: ik zag alleen helder wit en zwart, noteerde in een flits dat er geen rood was (het zwart-wit deed het meest aan een grote bonte specht denken), het was definitief geen kwikstaart of zwaluw, dus ik kom voorlopig, ook afgaande op vogelatlas, uit op een bonte vliegenvanger.
 Vanaf Amersfoort via een fraai coulisselandschap (moet je volgens mij wel het enige weggetje weten) naar Barneveld. Tegenover de kerk, gotische hallenkerk, oorspronkelijk 12e-13e-eeuws, koffie en broodje genuttigd.De toren is in 1930 opnieuw gebouwd, van de oude toren sprong Jan van Schaffelaar in 1482 tijdens Hoekse en Kabeljauwse twisten naar beneden. Het beeld van Jan staat rechtsboven op mijn petje.

 

Koffie voor nog een mooi monument: Grote kerk in Nijkerk, gesticht in 1461, herbouwd na stadsbrand in 1540

Vanaf Barneveld naar boven naar Voorthuizen en vandaar naar Nijkerk. Afwisselend fraai coulisselandschap en saai langs de provinciale weg. In Nijkerk koffie voor de Grote kerk, gesticht in 1461 en herbouwd na een stadsbrand in 1540.

En een broodje haring in Spakenburg

Tussen Nijkerk en Spakenburg was het een  vogelfestijn. Kieviten, grutto’s, veel grutto’s. Ze zaten in groepjes langs een plasje, las vandaag in de krant dat het een slecht teken is dat je groepen slapende grutto’s ziet, Ze horen nu te nestelen, maar door droogte komt het daar blijkbaar niet van. Wel weer: leeuwerik, eerst gehoord, dan ook zien vallen en landen. Verder scholeksters, tureluurs tussen de grutto’s, er was sprake van een kemphaan door mede-vogelaars maar dat was vorige week. Verderop langs de dijk bij het randmeer heel veel geluid van rietzangers en rietgorzen en opnieuw geluid van een snor. Maar liet zich niet zien. Als je op de dijk staat te observeren wordt je constant gestoord van het gekwebbel van al het langsfietsend volk. Met de bijna windstilte draagt het geluid honderden meters. In Spakenburg een broodje haring. En toen lukte het toch best wel aardig om de 24 km/uur te handhaven, hoewel ik er al meer dan 90 km. op had zitten. Pontje bij Eemdijk, via kasteel Groeneveld en Lage Vuursche naar huis.

 

 

Verberg reactieformulier

2000 Resterende tekens