peter-verhaak.nl

18-7-2020. Lange tijd geen uitstapjes gemeld, hoewel ze er wel waren. Druk met nieuwe hobby: Update en uitbreiding Genealogie Verhaak. 

Zaterdag 18-7 een zonnige fietstocht langs de plekken waar mijn familie in de 17e - 19e eeuw de landbouw en veeteelt beoefende. Via Beusichem naar Meteren

In Meteren (onder Geldermalsen) zou Meynardus, de bet-betovergrootvader van mijn overgrootvader gestorven zijn. Zijn ene zoon, Gijsbertus, komt in Beesd terecht en diens geslacht verwijlt daar tot 1887. Zijn andere zoon komt in Hurwenen terecht en diens nazaten zijn daar tot rond 1930 te vinden.

Van Meteren via Est en Varik (daar en rond Wadenoyen treffen we een dochter van Meynardus aan) bij Zaltbommel de brug over en langs de Waaldijk naar Hurwenen en Rossum.

Boerderij langs de dijk bij de Hurwenensche kil. In Hurwenen, Rossum en Alem is de tak waar ik niet bij hoor, terecht gekomen. Ze zijn er rond 1900 ontsnapt toen een een achter- achter- achterkleinzoon van Meynardus zich in Zeeuws-Vlaanderen vestigde, daar politiek actief werd en het tot burgemeester van Beek en Donk bracht. Diens nazaten treffen we met name rond Breda en Eindhoven aan. 

Vanaf Rossum via Zaltbommel en Tuyl naar Beesd aan de Linge

In dit gebied langs de Linge, in Rumpt, Rhenoy, Deil en Beesd was de andere tak van de Verhaken, mijn rechtstreekse voorouders, gevestigd. Mijn overgrootvader zei de agrarische sector vaarwel en begon er een steenfabriek. Helaas overleed hij na zeven jaar directeurschap en twee huwelijken, op 37-jarige leeftijd, een weduwe met 10 kinderen achterlatend. Deze trok terug naar haar geboorteplaats Grave, vanwaar de diaspora der Verhaken een aanvang nam. 

Van de Linge via landgoed Mariënwaard en het veer bij Culemborg terug naar Utrecht.

 

Verberg reactieformulier

2000 Resterende tekens