peter-verhaak.nl

Diario woensdag 11 mei: sono stato rapinato

 

Ik zit vanochtend rond elf uur comfortabel in lijn 3. Ik moet eruit aan het eind van de Via Labicana, bij het Colosseum. Ik maak al aanstalten maar vergis me, is nog een halte te vroeg, we zijn pas bij de S Clemente. Fermata prossima, hier dus, mijn handen lopen hun protocol af: telefoon: check! Pasjes: check! Portomonee: Accidenti, verdomme. Terug naar mijn zitplaats, op de grond en de stoel, Nullo.

Ik ben ingewijd als Romein.

Ik kan het ook reconstrueren. Ik ben komen aanlopen op het vertrekpunt van lijn 3 bij de Porta Maggiore. Daar heb ik een buskaartje uit mijn portemonee gehaald en ik vrees dat ik de portemonee toen in mijn kontzak heb gedaan, waar deze in bus of tram nooit mag zitten.
In de bus weigerde de kaartjesautomaat in eerste instantie. Ik wilde al naar de automaat achterin lopen, maar een behulpzame Italiaan, dertiger, driedagenbaard, wees me erop dat ik het kaartje iets verticaler moest houden. Geregeld, ik stopte het kaartje in mijn borstzak en nestelde me op mijn zitplaats. Het was rustig in de bus.
Zoals vermeld, stond ik te vroeg op en toen drong de behulpzame Italiaan achter me langs, we botsten, ik bedacht me nog dat m’n rugzak in de bus eigenlijk asociaal is, hij sprong uit de bus bij de S Clemente, ik ontdekte een minuut later, bij het Colosseum dat ik m’n portemonee miste. Die was toen als een eind voorbij de S Clemente, vrees ik.

De schade valt mee. Ik gebruik de portemonee alleen om niet te grote hoeveelheden contant geld bij me te hebben. Dat is op zich wel een noodzaak in Rome, want er zijn zelfs restaurants die alleen cash accepteren. Er zal een vijftig euro in gezeten hebben. En dan, dat is jammer, zaten er een stuk of vijf buskaartjes én het combiticket van vier museo nazionale romano, waarvan ik pas één museum bezocht had in mijn portemonee. Die vertegenwoordigen bij elkaar ook nog een dikke vijf en twintig euro. Ik had ik sinds een paar dagen mijn gewoonte afgeschaft om buskaartjes en toegangskaartjes in een borstzakje te houden. En ik zal een nieuwe portemonee moeten kopen.

 

Verberg reactieformulier

2000 Resterende tekens