peter-verhaak.nl

1 April 2022


“Ik zwelg in Couperus’ zinnen en Couperus’ gekeuvel en Couperus’ Schwärmerei in zijn Van en over alles en iedereen – Rome. De bofkont zat volgens mij maandenlang in Rome als antiek toerist en schreef daarover reisstukjes voor, ik meen, het Vaderland.”

Dit schreef ik op 23-11-2018 in mijn dagboek. “Dat zou ik ook wel willen” deelde ik Jet mee, en “Nou, dan doe je dat toch” was haar bescheid. Op 12-12-2018 schrijf ik dat ik me “aansluitend op dat vage voornemen van zondagavond” aangemeld heb voor een cursus Italiaans bij Babel.

Dan op 27-5-2019: “Alea iacta est. Ik heb van 1 april 2020 tot en met 31 mei 2020 een appartement bij Giuseppe, Via di Donna Olimpia, 166 Appartamento, int. 11, Rome, Lazio 00152, It. Ik heb ook al naar treinen gekeken: wanneer ik 31 maart om elf uur uit Utrecht vertrek kan ik via één overstap in Frankfurt rond zes uur s ’avonds in München een trein halen die als nachttrein via Salzburg rechtstreeks naar Rome gaat en me daar om 9.00 uur ’s ochtends afzet. Snel aan de Italiaanse les.” Ik ben dan al met de 2e serie bezig.

Maar dan, 8-3-2020: “De Corona wereld is zeer verontrustend. Het begint ondanks alle remmende maatregelen toch wel epidemisch te worden in Nederland. Er zijn nu honderden besmettingen en twee doden. In en naar Noord Italië, althans naar een aantal regio’s, waaronder Milaan, is een reisverbod van kracht. In heel Italië zijn de scholen en universiteit twee weken gesloten. Het blijft afwachten. Ik voorzie twee risico’s die mijn reis kunnen verhinderen. Ik raak voor 31 maart zelf besmet of het wordt onmogelijk om per trein van München naar Florence te reizen.” Ik zat inmiddels in mijn 5e serie Italiaanse lessen.

10-3-2020: Ken je die mop van die twee jongens die naar Rome gingen? Goede kans dat ze niet gaan. Gisteren is heel Italië op slot gegaan. Tot 4 april.
En toen ging het snel. Op 12 maart citeer ik John Lennon: Life is what happens when you are making other plans. Ik verschuif mijn reservering naar april-mei 2021.

Ook die termijn verloopt en inmiddels is mijn verhuurder aan de Via di Donna Olimpia ermee gestopt. Ik hoor dat in augustus 2021 en ik zit inmiddels in mijn 9e serie Italiaanse les.

Er is weer een jaar voorbij gegaan, ik heb een nieuw appartement gevonden in de Via Casilina, vlak bij de Porta Magiore, ik heb de 13e serie Italiaanse les bijna afgerond, en gisteren en vannacht zijn Jet en ik in één vloeiende beweging van Utrecht, via Düsseldorf en München naar Rome gereisd, waar we precies om 9.10 u arriveerden en waar Bernardo ons om 10.15 u. de sleutels van ons pracht appartement overhandigde.  


Verberg reactieformulier

2000 Resterende tekens