peter-verhaak.nl

Over mezelf.

 

Lezen

Voor zover ik me kan herinneren ben ik geboren met een boek in mijn hand. De overlevering wil dat ik “Het verlegen poesje”, een Gouden Boekje, op 3 jarige leeftijd uit mijn hoofd kende en deed alsof ik het las. Maar vanaf mijn 7e lees ik alles wat los en vast zit.

Top-10 aan boeken:

 1. Remco Campert: Het leven is vurrukkuluk
 2. Vassily Grossman: Leven en lot
 3. Louis Paul Boon: De Kapellekensbaan
 4. Thomas Mann: Buddenbrooks
 5. John Steinbeck: Cannery Row/ Sweet Thursday
 6. Haruki Murakami: Kafka aan het strand
 7. Günther Grass: De Bot
 8. Mario Vargas Llosa: De oorlog van het einde van de wereld
 9. David Mitchell: the Thousand Autumns of Jacob de Zoet
 10. Vladimir Nabokow: Bleek vuur

En hors categorie: J.B. Schuil: De Katjangs, Cissy van Marxveldt: een Zomerzotheid, Willy van der Heijden: Bob Evers serie
Fietsen

Op mijn 21e kocht ik mijn eerste “racefiets”, geïnspireerd door huisgenoot Jan Imants. Met hem maakte ik het jaar daarop ook mijn eerste fietsvakantie: 5 weken en 1500 km naar Noord Engeland en Schotland. Sindsdien ben ik op dit vervoermiddel blijven reizen.
                                                                   Top-10 aan fietsvakanties:

 1. 1997 Haarlem – Santiago de Compostella
 2. 2008/9 Vietnam/Cambodja
 3. 2013 Cuba 
 4. 2003 Buitenste Hebriden (Newcastle - Kintyre - Barra – South Uist – Norht Uist – Harris – Lewis – Skye - Glasgow -Newcastle)
 5. 2003 – 2007 Langs de Romeinse grens: Katwijk – Regensburg – Budapest – Cluj Napoca (in etappes)
 6. 1984 Kristiansand - Hardangervida -Jotunheimen - Rondane - Oslo
 7. 1983 Basel – Thonon-les-bains – Col d’Aravis – Cormet de Roselend – Ptt St Bernard – Aosta – Grd St Bernard – Col des Mosses – Bern
 8. 1982 Basel – Grimselpass – Simplonpass – Cinque terre – Arezzo
 9. 1979 Gotenborg – Jönköping – Oslo – Geilo – Hardangervida – Odda – Hardangervida – Kristiansand
 10. 1981 Basel – Geneve – Grenoble – le Bourg d’Oissans – Nîmes

 

Muziek

Passief “beoefen” ik muziek sinds mijn vader een stereo grammofoon aanschafte. Mijn eerste favorieten waren Händels Watermusic, Vivaldis Vier Jaargetijden en Bachs Klavecimbel concert BWV 1054.  Het verkrijgen van de single “A hard day’s night” voor mijn 13e verjaardag was de start van een levenslange fascinatie voor popmuziek. Via eerder genoemde Jan Imants maakte ik kennis met de jazz in 1972: Charles Mingus Better get it in your soul (aka Mingus Dynasty) was de eerste van de momenteel 466 jazz albums in mijn Sonos collectie. Mijn actieve muziekbeoefening begon ooit op tienjarige leeftijd met pianoles, in mijn studententijd met zang in het Utrechts Studenten Koor en Orkest en op 25-jarige leeftijd met de aanschaf van een altsaxofoon. Hiermee heb ik met vrucht 12 jaar Utrechtse muziekschool doorlopen ( het waren beschaafde tijden waarin een gedegen culturele opleiding voor een prikkie voor iedere burger was weggelegd) en sindsdien heb ik deel uitgemaakt van Tutti Saxi, en Kwartet! en speel ik nog steeds in De Tegenwind.
                                                                        Top-5 klassiek:

 1. Johann Sebastian Bach
 2. Igor Strawinsky
 3. Bela Bartok
 4. Wolfgang Amadeus Mozart
 5. Olivier Messiaen

Top 5 jazz:

 1. Charles Mingus
 2. Miles Davis
 3. ICP orchestra (c.q. Misha Mengelberg, Han Bennink)
 4. Duke Ellington
 5. Eric Dolphy

Top 5 pop:

 1. Beatles (c.q. Paul McCartney, John Lennon, George Harrison)
 2. Bob Dylan
 3. Frank Zappa (c.q. Mothers of Invention)
 4. David Bowie
 5. Rolling Stones
Buiten

Flinke wandelingen en intussen vogels kijken. Zeker de afgelopen zeven jaar ben ik wandelen steeds meer gaan waarderen. Lange tijd vond ik “wandelen wel leuk, maar met fietsen heb je een grotere actieradius”. Dat klopt nog steeds, maar wandelen biedt meer ruimte voor stilstaan, een verrekijker pakken en vaststellen welke vogel daar nu zit. Sinds een jaar of vijf gaat soms de telescoop mee.
Top 5 vogels:

 1. IJsvogel
 2. Wielewaal
 3. Distelvink
 4. Mandarijneend
 5. Blauwe reiger

Schrijven

Mijn hele professionele leven ben ik al verplicht om mijn onderzoeksbevindingen op schrift te stellen. Dit is dor proza, afstandelijk en vol clichés. Zoals de aanhef op de homepage al aangeeft heb ik het naast wetenschappelijke verslaglegging altijd leuk gevonden om mezelf iets meer avontuurlijk uit te drukken. Wel in heldere taal graag. Om dit verder te ontwikkelen heb ik sinds 2005 cursussen op de Schrijversvakschool in Amsterdam gevolgd, bij Hiske Dibbets, Nico Ros, Jan van Aken, Graa Boomsma, Jeroen Thijssen en Nicolien Mizee. Of het wat heeft opgeleverd moet de lezer van dit blog maar uitmaken.

Oh ja, een biertje laat ik niet staan.