peter-verhaak.nl

Corona III: Donderdag 19-3

Onthutsende ervaring in de huisartspraktijk. Ik meldde me om kwart voor negen voor mijn periodieke controle en kreeg te horen dat de afspraak verzet werd, omdat contact in de huisartspraktijk voor mij te gevaarlijk was. Ik moet over een maand maar terug komen.  Ik sla op meerdere sporen op tilt.
Ten eerste: ben ik zo kwetsbaar? Ik heb gisteren nog 113 km gefietst, ik doorsta een doorsnee griep met enig gesnotter maar ben nooit echt ziek, en nu kan ik dood neervallen bij Corona besmetting? Dat is kennis waar je van schrikt en waarvan je hele “Corona-beeld” weer gaat kantelen.
In de tweede plaats: over welk risico spreken we in dit stadium? De stad Utrecht telde eergisteren 69 besmettingen. Laten dat er ondertussen 80 zijn. Laten die 80 bekende besmettingen staan voor 400 mensen in Utrecht die het virus met zich dragen. Dat is 0,1 % van de Utrechtse bevolking. Over welk risico praten we nu, zeker wanneer in de wachtkamer twee andere mensen zitten die keurig afstand houden (en geen corona symptomen horen te hebben, want dan mochten ze niet naar de praktijk komen!)
Ten derde: als die 400 mensen die nu corona onder de leden zouden hebben, anderhalf personen besmetten in de 7 dagen daarop (daarna weten ze het, en gaan ze in quarantaine) zijn er over een week 600 besmettingen bij. Die hebben in de week daarop voor 900 besmettingen gezorgd die 1350 die voor 2025 besmettingen zorgen. Tijdens mijn nieuwe afspraak zij er 5375 mensen met corona, waarvan 2025 het nog niet weten en rondlopen. De besmettingskans is zo vijf keer zo groot als nu.
Ben benieuwd wat er van dit “model” klopt.

Fred
Het enige dat je de huisartsenprakt ijk kan verwijten is dat ze je niet even hebben laten weten dat de afspraak niet doorging.
Dat je tot een risicogroep behoort lijkt me duidelijk (man, op leeftijd, ex-hartpatiënt) en dat je toevallig een krasse knar binnen deze groep bent is voor jou alleen maar prettig. Dat een groep snel als risicogroep wordt aangemerkt wordt denk ik mede veroorzaakt door het onvoorspelbare ziekteverloop van Coronapatiënten en dat verreweg de meeste overledenen al een ander gezondheidsprob leem hadden. (In Italië: 98,8 %.)
Het beschreven model is op zijn minst te simpel. Zoals in veel biologische, ecologische en economische processen zal het verloop niet exponentieel maar logistisch zijn. Door allerlei factoren zal er afvlakking en uiteindelijk uitdoving plaatsvinden. (Een mooie (wiskundige) uitleg van exponentiële en logistische groei n.a.v. Corona is in een filmpje te zien van https://www.3blue1brown.com. Gevonden door een artikel in De Correspondent. Ze doen daar moeite alle feiten netjes op een rij te zetten.) Verder lijkt me dat besmetting binnen een huisartsenprakt ijk net zo goed kan plaatsvinden door een medewerker van de praktijk als door een patiënt.
Tot slot: de huisartsenprakt ijk slaat twee vliegen in 1 klap: je bestrijdt risico's (je wekt in ieder geval die indruk) en je schrapt minder belangrijke afspraken in de waarschijnlijk overvolle agenda.

0
Verberg reactieformulier

2000 Resterende tekens