Corona III: Donderdag 19-3

Onthutsende ervaring in de huisartspraktijk. Ik meldde me om kwart voor negen voor mijn periodieke controle en kreeg te horen dat de afspraak verzet werd, omdat contact in de huisartspraktijk voor mij te gevaarlijk was. Ik moet over een maand maar terug komen.  Ik sla op meerdere sporen op tilt.
Ten eerste: ben ik zo kwetsbaar? Ik heb gisteren nog 113 km gefietst, ik doorsta een doorsnee griep met enig gesnotter maar ben nooit echt ziek, en nu kan ik dood neervallen bij Corona besmetting? Dat is kennis waar je van schrikt en waarvan je hele “Corona-beeld” weer gaat kantelen.
In de tweede plaats: over welk risico spreken we in dit stadium? De stad Utrecht telde eergisteren 69 besmettingen. Laten dat er ondertussen 80 zijn. Laten die 80 bekende besmettingen staan voor 400 mensen in Utrecht die het virus met zich dragen. Dat is 0,1 % van de Utrechtse bevolking. Over welk risico praten we nu, zeker wanneer in de wachtkamer twee andere mensen zitten die keurig afstand houden (en geen corona symptomen horen te hebben, want dan mochten ze niet naar de praktijk komen!)
Ten derde: als die 400 mensen die nu corona onder de leden zouden hebben, anderhalf personen besmetten in de 7 dagen daarop (daarna weten ze het, en gaan ze in quarantaine) zijn er over een week 600 besmettingen bij. Die hebben in de week daarop voor 900 besmettingen gezorgd die 1350 die voor 2025 besmettingen zorgen. Tijdens mijn nieuwe afspraak zij er 5375 mensen met corona, waarvan 2025 het nog niet weten en rondlopen. De besmettingskans is zo vijf keer zo groot als nu.
Ben benieuwd wat er van dit “model” klopt.