peter-verhaak.nl

Zoals de volgers van “uitstapjes in Coronatijd” opgemerkt zullen hebben, heeft deze periode mij aangezet tot het schrijven van een geschiedenis van mijn familie. Het begon met een verder uitzoeken en preciseren van de stamboom van mijn familie, een klus waarbij ik op de schouders van een aantal voorgangers kon staan. Een stamboom uitzoeken is op zich wel aardig in de sfeer van puzzelen: je maakt een legpuzzel waarbij steeds nieuwe stukjes worden gegenereerd. Maar daar blijft het bij. Het eindproduct is net als een legpuzzel: je werpt er nog één bewonderende blik op en het is over.

Maar al zoekend naar nieuwe voorzaten ontdekte ik nieuwe mogelijkheden van internet: niet alleen personen waren vindbaar, ook allerlei zaken die omtrent de familie zijn opgetekend, en dat niet alleen in notariële akten en testamenten maar vooral ook in de krant, zijn tegenwoordig digitaal na te speuren. En dat zette me, snel nadat ik in april met het uitvlooien van de stamboom begonnen was, aan tot een poging om de ontwikkeling van deze familie Verhaak in de loop van bijna vier eeuwen te beschrijven. Hoe een aantal families met een achtergrond als landbouwer en veeteler zich gedurende meer dan twee eeuwen zich niet buiten een paar vierkante kilometers begaf en dan, ineens in de 7e generatie de vleugels uitslaat, overal in het zogenaamde maatschappelijke middenveld opduikt, en in de 9e en 10e generatie in zo’n 25 landen gewoond en gewerkt heeft en nu in tenminste tien landen woont.

Die geschiedenis heb ik opgetekend en kunt u nalezen in bijgaande pdf 350 jaar Verhaken. De stamboom waaraan alles is opgehangen is gegeven in een tweede pdf “parenteel van Meynardus Verhaek”.  Thans staat versie 5.0 online, bijgewerkt tot en met januari 2024.
Beide digitale bestanden zijn in februari 2021 verschenen in boekvorm. Dit boek is bijna uitverkocht, er zijn nog enige exemplaren in voorraad.  Ze zijn à 20 € te bestellen via mijn e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , uiteraard zolang de voorraad strekt.

350 jaar Verhaken parenteel Meynardus Verhaek
350 jaar Verhaken parenteel Meynardus VerhaekVerberg reactieformulier

2000 Resterende tekens